Ιατρείο - Πασχαλίδης Χαράλαμπος - Περιοδοντολόγος Υπηρεσίες - Πασχαλίδης Χαράλαμπος - Περιοδοντολόγος Περιοδοντολογία - Πασχαλίδης Χαράλαμπος - Περιοδοντολόγος Επικοινωνία - Πασχαλίδης Χαράλαμπος - Περιοδοντολόγος Επικοινωνία - Πασχαλίδης Χαράλαμπος - Περιοδοντολόγος
Χαράλαμπος Δ. Πασχαλίδης - Περιοδοντολόγος, DDS, MS
 
  Περιοδοντολογία
  Περιοδοντικές νόσοι
Εξέταση
Θεραπεία
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική θεραπεία
Μετεγχειρητικές οδηγίες
  Σύνδεσμοι
  International Member
 
    American Academy
of Periodontology
 
 
Ερωτήσεις
 
Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;
Αν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα είναι αρκετά πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και πρέπει να απευθυνθείτε σε περιοδοντολόγο: Αιμορραγία ούλων, πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα στα ούλα, κινητικότητα δοντιών, δόντια που μακραίνουν, μετακινούνται ή αραιώνουν, κακοσμία στόματος, ούλα που «υποχωρούν».

Πού οφείλεται η περιοδοντίτιδα;
Η ελλιπής στοματική υγιεινή, η ηλικία, το κάπνισμα, η κληρονομικότητα, συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης και άλλες καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη αποτελούν βασικούς αιτιολογικούς παράγοντες των νόσων του περιοδοντίου.

Ποια είναι η συμμετοχή του καπνίσματος στην περιοδοντική νόσο;
Το κάπνισμα είναι βασικότατος αιτιολογικός παράγοντας για την ανάπτυξη των περιοδοντικών νόσων. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι βασική παράμετρος για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας είναι η οριστική διακοπή του καπνίσματος.

Να μην ξεχνάμε επίσης ότι στους καπνιστές είναι μειωμένο ένα βασικό κλινικό εύρημα των περιοδοντικών νόσων: η αιμορραγία. Γι' αυτό το λόγο, οι καπνιστές δεν αντιλαμβάνονται έγκαιρα ότι πάσχουν από τη νόσο. Στο περιοδοντολογικό ιατρείο, η πλειοψηφία των ασθενών με χρόνια γενικευμένη περιοδοντίτιδα είναι καπνιστές και ελάχιστοι αναφέρουν την αιμορραγία ως σύμπτωμα. Όταν ένας καπνιστής αντιληφθεί την αιμορραγία από τα ούλα του, συνήθως είναι αρκετά αργά, καθώς έχει επέλθει ήδη μεγάλη καταστροφή των περιοδοντικών ιστών.

Είναι μεταδοτική η περιοδοντίτιδα;
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μεταφορά βακτηριδίων των περιοδοντικών νόσων ανάμεσα σε ζευγάρια. Δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι η μεταφορά αυτή των βακτηριδίων είναι ικανή να προκαλέσει τη νόσο στο άλλο άτομο.

Έχει σχέση η περιοδοντική νόσος με άλλες ασθένειες;
Την τελευταία δεκαετία έχει βρεθεί κάποια στατιστική συσχέτιση των νόσων του περιοδοντίου με κάποιες γενικότερες νόσους ή παθολογικές καταστάσεις. Μελέτες δείχνουν μια αυξημένη συσχέτιση νόσων του περιοδοντίου με καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, πρόωροι τοκετοί και η γέννηση παιδιών με ελαττωμένο βάρος, φαίνεται να σχετίζονται με την ύπαρξη των νόσων του περιοδοντίου. Επιπλέον, η περιοδοντική νόσος φαίνεται να απορρυθμίζει άλλες νοσολογικές οντότητες όπως ο διαβήτης, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn. Ειδικά για το διαβήτη, φαίνεται ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση, δηλαδή ο διαβήτης –και ιδιαίτερα ο ανεξέλεγκτος- επιβαρύνει την περιοδοντική υγεία, αλλά και η περιοδοντική νόσος πιθανότατα επηρεάζει τον έλεγχο του διαβήτη.

Η εγκυμοσύνη τι σχέση έχει με τις νόσους του περιοδοντίου;
Η κατάσταση της εγκυμοσύνης είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί κάποιες μεταβολές στη φυσιολογική κατάσταση και υφή των ούλων. Μελέτες έχουν δείξει κάποια συσχέτιση περιοδοντίτιδας και πρόωρων τοκετών είτε ελλιποβαρών βρεφών. Για το λόγο αυτό συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος και θεραπεία πριν την εγκυμοσύνη. Ήπια θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Είναι αποτελεσματική η περιοδοντική θεραπεία;
Μακροχρόνιες μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της περιοδοντικής θεραπείας, όσον αφορά τη βιωσιμότητα και τη διατήρηση των φυσικών δοντιών. Εντούτοις, κάποια περιστατικά αποτυγχάνουν, συνήθως εξαιτίας της πλημμελούς υποστήριξης και φροντίδας των ασθενών μετά τη θεραπεία.

Πόσα ραντεβού χρειάζονται για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας;
Ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου και τον αριθμό των προσβεβλημένων δοντιών υπολογίζεται και ο αριθμός των ραντεβού. Για έναν πλήρη οδοντικό φραγμό με αρκετά προχωρημένη περιοδοντίτιδα, χρειάζονται περίπου έξι ως οκτώ ραντεβού για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Τα ραντεβού αυτά γίνονται συνήθως μία φορά την εβδομάδα. Ταυτόχρονα, με τις πολλές επισκέψεις αξιολογείται το επίπεδο στοματικής υγιεινής του ασθενούς και γίνονται οι απαραίτητες καθοδηγήσεις όπου κρίνεται απαραίτητο.

Πονάει η θεραπεία της περιοδοντίτιδας;
Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας γίνεται κάτω από τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη. Μόλις περάσει η αναισθησία συνήθως δεν έχουμε προβλήματα και αν υπάρχει κάποιος μικρός πόνος ή ενόχληση, αντιμετωπίζεται με απλά αντιφλεγμονώδη-παυσίπονα.

Θα πρηστώ;
Οι συντηρητικές τεχνικές θεραπείας δεν προκαλούν συνήθως οίδημα (πρήξιμο). Η χρήση χειρουργικών τεχνικών ενδέχεται κάποιες φορές να προκαλέσουν οίδημα, το οποίο όμως μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τη χρήση ψυχρών επιθεμάτων (πάγου), είτε αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Θα μπορώ να πάω στη δουλειά;
Συνήθως ναι. Εξαρτάται πάντως, από τη φύση της εργασίας και το είδος της θεραπείας που ακολουθείται.

Χρησιμοποιούνται συσκευές laser για τη θεραπεία;
Παρότι πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο επιστημονικό δεδομένο ότι η χρήση των laser επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα απ' ότι η χρήση των συμβατικών τεχνικών (χρήση εργαλείων χειρός και υπερήχων) για τη θεραπεία της περιοδοντίτιδας. Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια και απαιτούνται περισσότερες και πιο εξειδικευμένες έρευνες, ώστε να μπορούμε να πούμε ότι η χρήση των Laser πλεονεκτεί σε σχέση με τις κλασσικές τεχνικές.

Χρειάζομαι συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία;
Η συντηρητική θεραπεία εφαρμόζεται σε ουλίτιδες ή αρχόμενα στάδια περιοδοντίτιδας, ή ως προεργασία (πρώτο στάδιο) για πιο προχωρημένες μορφές περιοδοντίτιδας.
Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση προχωρημένων μορφών περιοδοντικής νόσου. Με αυτήν επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερα η διαδικασία της απόξεσης (βαθύ «καθαρισμού»), η χρήση αναπλαστικών τεχνικών (π.χ. μοσχεύματα), καθώς και η εξάλειψη των θυλάκων («σφίξιμο των ούλων). Με τη χειρουργική θεραπεία επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα στο βάθος του χρόνου, ως προς τον έλεγχο της νόσου.

Μπορούμε πάντα να επιτύχουμε ιστική αναγέννηση και να αναπληρώσουμε το οστό που χάθηκε από την περιοδοντική νόσο;
Δυστυχώς όχι. Η επιτυχία της ιστικής αναγέννησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και την ανατομία της κάθε περιοδοντικής βλάβης. Συνεπώς δεν είναι όλες οι βλάβες υποψήφιες για ιστική αναγέννηση. Η καταλληλότητα κάποιας βλάβης για ιστική αναγέννηση καθορίζεται από λεπτομερή ακτινογραφική και κλινική εξέταση.

Θα χρησιμοποιηθούν φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή αντισηπτικά στη θεραπεία;
Αποτελεί βασική αρχή του ιατρείου η αποφυγή αλόγιστης και άσκοπης χρήσης φαρμακευτικών ουσιών. Μερικές φορές όμως, και αν κριθεί σκόπιμο χορηγείται αντιβίωση. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας χρησιμοποιούνται αντισηπτικά διαλύματα για τον έλεγχο των μικροβίων σε περιπτώσεις που κάποιος δεν μπορεί να βουρτσίσει τα δόντιά του. Σε όλες τις περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη το ιατρικό ιστορικό των ασθενών.

Θα χρησιμοποιηθούν υλικά, όπως μοσχεύματα ή μεμβράνες στη θεραπεία;
Πιθανόν. Εξαρτάται από τη μορφή της περιοδοντίτιδας και το ιστορικό του ασθενή. Επειδή πρόκειται για υψηλού κόστους υλικά, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη χρησιμοποίησή τους, ώστε να επιτυγχάνεται το μέγιστο όφελος από τη χρήση τους, όταν συνυπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις.

Θα τοποθετηθούν εμφυτεύματα;
Βασική αρχή του ιατρείου αποτελεί η διατήρηση και παραμονή των φυσικών δοντιών κατά το δυνατόν περισσότερο και η αποτροπή της απώλειάς τους. Αν χρειασθεί προσθετική αποκατάσταση με εμφυτεύματα, συνεργαζόμαστε με έμπειρους και καταξιωμένους συναδέλφους, οι οποίοι βοηθούν στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων, συνήθως μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας. Αν τοποθετηθούν εμφυτεύματα, το ιατρείο μας υποστηρίζει τη διατήρησή τους, με ανάλογα μέσα πρόληψης, όπως και με τα φυσικά δόντια.

Τι είναι περιεμφυτευματίτιδα;
Με τον όρο περιεμφυτευματίτιδα, εννοούμε τη φλεγμονώδη διεργασία των στηρικτικών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα, που αν δεν αντιμετωπιστεί, οδηγεί στην απώλειά τους, αντιστοίχως όπως συμβαίνει με την απώλεια των φυσικών δοντιών από περιοδοντίτιδα.

Τι κόστος έχει η θεραπεία;
Εξαρτάται. Παράγοντες, όπως η βαρύτητα της νόσου, το είδος της θεραπείας και η χρήση φαρμάκων είτε υλικών (π.χ. μοσχεύματα, μεμβράνες) επηρρεάζουν τη συνολική δαπάνη. Φιλοσοφία του ιατρείου είναι η αποκατάσταση της περιοδοντικής υγείας με την –κατά το δυνατόν- λιγότερο επεμβατική και ωφέλιμη θεραπεία.

Τι περιλαμβάνει ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής;
Το σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής περιλαμβάνει:
Το βούρτσισμα με σωστή τεχνική και οδοντόβουρτσα δύο φορές την ημέρα.
Το μεσοδόντιο καθαρισμό είτε με οδοντικό νήμα, είτε με μεσοδόντια βουρτσάκια ή και με ειδικές οδοντογλυφίδες μία φορά την ημέρα

Κάποιες φορές το πρόγραμμα στοματικής υγιεινής μπορεί να ενισχυθεί προσωρινά με τη χρήση κάποιου στοματικού διαλύματος για αντισηψία και φθορίωση των δοντιών.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας δίδονται οι κατάλληλες οδηγίες για κάθε ασθενή και τροποποιούνται λανθασμένες πρακτικές και συνήθειες.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι καλύτερη από τη συμβατική;
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες τελευταίας γενιάς είναι ίσως αποτελεσματικότερες απ' ότι οι συμβατικές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι με κάποιος δε μπορεί να επιτύχει αποτελεσματικό βούρτσισμα και με τη συμβατική οδοντόβουρτσα. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο πολλά είδη, τόσο συμβατικών, όσο και ηλεκτρικών βουρτσών, πολλές με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Στο ιατρείο μας καθοδηγούμε τους ασθενείς στην επιλογή της καταλληλότερης οδοντόβουρτσας και του σωστού τρόπου χειρισμού της.

Πρέπει να χρησιμοποιώ κάποια ειδική οδοντόκρεμα;
Όχι, δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο. Οι οδοντόκρεμες καινούργιου τύπου περιέχουν αρκετά αντιμικροβιακά συστατικά (π.χ. Triclosan, SLS κ.λ.π.) και φθόριο και μπορούν να προστατεύουν αποτελεσματικά τα δόντια μας.

Τι μπορώ να προσέχω στη διατροφή μου;
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική λήψη γαλακτοκομικών (γάλα, τυρί, γιαούρτι), βιταμίνης C (φρούτα, λαχανικά), βιταμίνης D (γάλα, αυγά, σαρδέλλες, τόνος), τροφών πλούσιων σε ω3 λιπαρά οξέα (π.χ. σολωμός, κολιός, γαύρος, ξηροί καρποί), και πράσινου τσαγιού, πιθανόν συμβάλλουν στη διατήρηση της περιοδοντικής υγείας.

Τι πρέπει να κάνω στο μέλλον για να μην εμφανίσω νόσο του περιοδοντίου ξανά;
Δύο παράγοντες είναι πρωταρχικής σημασίας:

1) η εξοικείωση με ένα σωστό πρόγραμμα στοματικής υγιεινής είναι καθοριστική.

2) η εφαρμογή ενός σωστού προγράμματος διατήρησης του αποτελέσματος της θεραπείας είναι μια δεύτερη σημαντική παράμετρος. Σε θεραπευμένους ασθενείς, τηρείται ένα σχολαστικό πρόγραμμα επανεξετάσεων, συνήθως ανά τρεις ως έξι μήνες, το οποίο κρίνεται ως απαραίτητο για τη διατήρηση της υγείας του περιοδοντίου. Οι ασθενείς οι οποίοι "χάνονται" από τα οδοντιατρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι και οι πιο επιρρεπείς για την επανεμφάνιση των νόσων του περιοδοντίου. Στο ιατρείο μας ακολουθούμε ένα σύστημα περιοδικής επανάκλησης, κατά το οποίο σε μία επίσκεψη γίνεται επαναξιολόγηση της στοματικής υγείας, πραγματοποιείται καθαρισμός ή απόξεση όπου χρειάζεται και δίνονται περαιτέρω οδηγίες.

 

 
       
Sitemap Περιοδοντολογία Web Design & Development Copyright

Ιατρείο
Υπηρεσίες
Βιογραφικό
Ερωτήσεις
Επικοινωνία
Σύνδεσμοι
Όροι Χρήσης

Περιοδοντικές νόσοι
Εξέταση
Θεραπεία
Συντηρητική θεραπεία
Χειρουργική θεραπεία
Μετεγχειρητικές οδηγίες

by DrGraphics
www.drgraphics.gr

© 2023 Χαράλαμπος Δ. Πασχαλίδης
All rights reserved.

 
Πολιτική Απορρήτου